Отворен повик за пријавување филмови за „Мобил Фестивал 2016“

Other
Отворен повик за пријавување филмови за „Мобил Фестивал 2016“ http://www.mobilefestival.net/ Меѓународниот фестивал за филмови снимени со мобилен телефон „Мобил Фестивал“ објавува отворен повик за пријавување филмови за седмото издание, кое ќе се одржи од 15-ти до 26 ноември во Скопје. Право да се пријават имаат сите филмови кои се снимени со мобилен телефон кои не се подолги од 10 минути, а истите претходно не биле пријавени на претходните изданија на „Мобил Фестивал“. Во конкуренција влегуваат сите филмови кои ќе пристигнат до крајниот рок за пријавување – 20 ноември 2016 година. Филмовите можете да ги пријавите на следниот мејл mobilefestkonkurs@gmail.com.
Read More

Giffoni Experience and Macedonian Film Agency officially sign a new three-year agreement within the 47. Giffoni Film Festival

Other
As a result of the successful cooperation in previous years on 23 of july in Giffoni, Italy, in the frame of this year’s edition of “Giffoni Film Festival”, the Director of Macedonian Film Agency, Ms. Mimi Gjorgoska Ilievska and the Executive director of Giffoni Experience, Mr. Claudio Gubitosi, officially signed a new three-year agreement for cooperation. The signing of this agreement is extremely important for the promotion of the film production, creating a network for free circulation of films for a young audience, development and promotion of film culture and strengthens cultural cooperation between Macedonia and Italy. On the occasion of signing of the agreement, the Director of Macedonian Film Agency, Ms. Mimi Gjorgoska Ilievska was a guest in the open program of regional Italian television, where she spoke about…
Read More